Selectează o Pagină

Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricităţii de la Vidraru

Barajul Vidraru, Comuna Arefu, Judetul Argeș

Aproape de Barajul Vidraru din Argeş, pe muntele Pleaşa, se află Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricităţii, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din sudul României. Statuia a fost realizată în 1965 şi a stârnit destule controverse de-a lungul timpului.

După cum spune profesorul de istorie Marius Vasilescu, ”această statuie, care are 10 metri înălţime şi îl înfăţisează pe Prometeu cu fulgerul în mână, ca simbol al electricităţii, a fost realizată de sculptorul Constantin Popovici în 1965, pe când autorul monumentalei lucrări avea doar 27 de ani. Autorităţile comuniste au dorit ca în anul în care a fost creat barajul Vidraru să fie realizată şi o statuie de dimensiuni impresionante. Grandomania era la ea acasă în acei ani. Statuia a fost realizată în doar câteva luni”, menționează adevărul.ro.

Monumentul Electricităţii a fost închis timp de trei ani din cauza unor lucrări pentru îmbunătăţirea siguranţei vizitatorilor, fiind redeschis pe 15 aprilie a.c. Monumentul atrage anual zeci de mii de vizitatori din ţară şi străinătate. Accesul la statuie se face după urcarea a câteva sute de trepte.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *