Selectează o Pagină

Biserica de lemn „Sf. Apostol Toma” şi “Sf. Voievozi”, zisă „a Turcului”, Cârstieni

Cârstieni, județul Argeș

O inscripție din dreapta ușii de intrare, pe bârna superioară a brâului „în frânghie” apare anul 1758 („leat 7267”), care poate fi anul edificării sau, poate, doar al unei reparații generale.

Există o tradiție care spune că, inițial, ar fi fost ridicată la punctul Cujba, la vreo 400 m de locul actual și că ar fi fost strămutată din pricina faptului că pe poziția inițială, un turc ar fi omorât un om, în timpul slujbei. Așa i-ar fi rămas și denumirea de „a turcului”.

Prezintă o frumoasă decorație sculpturală, inedit fiind un luminator sub chipul unei perforări în formă de cruce în peretele sudic al pronaosului, element arhaic întâlnit mai ales dincolo de munți.

Biserica de lemn a fost stramutata pe amplasamentul actual din Carstieni, spune o altă ipoteză. La sud de biserică, în cimitir, este amplasată o cruce de piatră decorată cu un motiv astral în relief al carei text excizat nominalizează ctitorii acestui monument: Radicatu-se-au acea/ stă cinstită cru/ce pre hramul / arhanghel(ilor) Mihail și / Gavril… 9(i) / s-au tr(u)d(it) robi(i) lui Dumneze(u)…/ Dobra si(n) Sta(n)/c(iu)I, Mari(a,n), Oprea/ Anca, leat 7169. Memoria turistului: O legendă spune că turcii au ucis enoriași într-o încăierare ivită din pricina faptului că voiau să îi ia robi.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *